Year: 2016

Menyemai ros melalui keratan batang

Pagi petang siang malam hujan. Sekejap2 lebat. Kempunan rozi nak berkebun. Sempat la juga curi2 keluar belek2 ros kesayangan rozi yg sedang membesar. Habis terkulai batang ros yg lembut tu. Tapi nasib baik masih selamat dari diserang penyakit. Maklumlah musim hujan ni banyak kemungkinan terkena serangan serangga dan kulat. Biasanya black spot yg suka sgt …

Menyemai ros melalui keratan batang Read More »

Jom wanita-wanita kita woodworking/bertukang & DIY sama-sama (PART 1)

Assalamualaikum & hai kepada awk2 yg terbaca entri bertukang/diy aku ni..aku bkn pro tp aku rajin mncuba..demi melayan minat diy.. Sekali lagi aku nak throwback balik apa yang aku tertinggal utk dikongsikan dengan peminat-peminat DIY. Sorry lah klu ada readers from oversea yg terbuka blog ni. Uols pandai2 lah translatekan blog ni. Sbb biasanya projek2 …

Jom wanita-wanita kita woodworking/bertukang & DIY sama-sama (PART 1) Read More »

Pelajaran hidup dari mendaki gunung

Assalamualaikum…   Mlm ni tergerak hati nak up satu entri..padahal bersusun lagi entri kat draft tu..last2 entri ni jugak rozi up..saja nk throwback sikit berkenaan aktiviti yang pernah rozi tergila-gilakn waktu single2 dlu..ehh skrg pun minat lg tau..tapi rozi redha dengan keadaan rozi skrg..sebagai isteri dan mama kpd dua ank yang masih kecil membataskan aktiviti …

Pelajaran hidup dari mendaki gunung Read More »

Cara tanam pokok pegaga

Assalamualaikum W.B.T dan salam kehijauan dari saya.. Hari ni rozi nak share sikit cara tanam pohon pegaga cara rozi..Banyak kaedah sebenarnya nak menanam sayur ulam-ulaman ni.. Tapi ni cara rozi guna dan alhamdulillah berhasil.. Actually sebelum ni rozi dah pernah cuba tanam tapi gagal tau. terbantut jadinya. sebelum ni rozi just berjaya tanam bunga-bungaan je …

Cara tanam pokok pegaga Read More »

Tiba masa ku melangkah gagah!!

Assalamualaikum dan salam kemerdekaan MALAYSIAku.. Rozi nak amik kesempatan sempena MERDEKA ni utk publish blog baru yg actually backup semua old posts dr blog Duniailusiku7 yg dulu.. dah taknak berilusi lagi dahhh..no more.. no more.. let’s straight to the point.. dah tiba masa rozi keluar dari dunia ilusi itu.. jom sama-sama melangkah penuh GAGAH.. pedulikan …

Tiba masa ku melangkah gagah!! Read More »

Projek Ros Jepun Postpone!!

Salam 13 syawal…uols masih dlm mood raya?? since aku dh x dgr radio ni jd mood raya dh hilang la sbb xde berkumandangnya lagu raya..lgpun aku kan berpantang (berpantang la sgt) /wahaha orait..apesal lh kan bila tgh berpantang ni terasa lmbt sgt masa berlalu..baby rayyan tu dh mcm umo sebulan..tp bila dihitung hari br 21 …

Projek Ros Jepun Postpone!! Read More »